Skip to main content

Το παιδομάζωμα κατά τον εμφύλιο

1 Φεβρουαρίου 2023
Το παιδομάζωμα κατά τον εμφύλιο

Μία άγνωστη πτυχή της ιστορίας είναι για πολλούς ο Ελληνικός εμφύλιος, καθώς δεν είναι κομμάτι της διδακτέας ύλης σε καμία τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε μία εμφύλια σύρραξη  λαμβάνουν χώρα εγκλήματα και από τις δύο πλευρές, συνεπώς για να έχουμε μία τόσο ιστορική όσο και πολιτική σφαιρική γνώση  πρέπει να γνωρίζουμε  το τι πραγματικά έγινε εκείνη την περίοδο. 

Αρχικά, από το 1946 η πρόσφατα απελευθερωμένη από τους Γερμανούς Ελλάδα, βρισκόταν σε κατάστασή εμφύλιας σύρραξης μεταξύ των φιλοδυτικών ελληνικών παρατάξεων και των κομουνιστών που ήταν φιλικά προσκείμενοι στην ΕΣΣΔ, στην δεύτερη φάση του εμφυλίου ο ΔΣΕ (η στρατιωτική πτέρυγα του ΚΚΕ ) διέθετε γύρω στους 15.000 μαχητές, για να συνεχιστεί η πολεμική προσπάθεια, κατά του Εθνικού στρατού, ο ΔΣΕ επιδίωκε τον τριπλασιασμό των μαχητών του. Αυτό βέβαια δεν μπορούσε να γίνει εθελοντικά, μάλιστα σύμφωνα με τον διοικητή του ΔΣΕ Μάρκου Βαφειάδη σε έκθεση του το 1950 το 90% της στρατολόγησης ήταν εξαναγκαστική. Οι περισσότεροι αντάρτες που επιστρατεύτηκαν ήταν έφηβοι ηλικίας 16-17 ετών, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για μαχητές που ήταν μόλις 13 ετών (πηγή Ρίκη Βαν Μπουσχότεν Πανεπ. Θεσσαλίας). Οι κομουνιστές, επειδή έπασχαν από λειψανδρία, επάνδρωσαν τις εφεδρείες τους με ανήλικα παιδία. Η τακτική του ΔΣΕ ήταν απλή, καταλάμβαναν χωριά και κωμοπόλεις και ανάγκαζαν τους κατοίκους αφενός να παραδώσουν τα υλικά αγαθά τους για την διεξαγωγή του αγώνα, αφετέρου να στείλουν τα παιδιά τους να πολεμήσουν. Σλάβοι και Αλβανοί στρατιώτες έκαναν παράπονα στον ΔΣΕ για τους ανήλικους αντάρτες , όμως το ΚΚΕ είχε λάβει την απόφαση του. Ο στρατός των εθνικοφρόνων, για να προστατέψει τα ανήλικα παιδιά, έπειτα από πρωτοβουλία της βασίλισσας Φρειδερίκης τα απομάκρυναν από της καταστροφές του εμφυλίου μεταφέροντας τα στις παιδουπόλεις . Εκτιμάται, ότι σώθηκαν γύρω στα 25.000 παιδιά, τα οποία ήταν και από δεξιούς και αριστερούς και η χρηματική κάλυψη των αναγκών των παιδιών έγινε πλήρως από την Ελληνική Μοναρχία. 

 

MicrosoftTeams image 27

 Το 1949 κατά την διάρκεια της τελικής φάσης του εμφυλίου πολέμου, ο ΔΣΕ έχανε 4.000 μαχητές από λιποταξίες και στρατολογούσε μόλις 1.000. Μέτα την τελική ήττα των κομουνιστών, ξεκίνησαν την αποστολή των παιδιών μαχητών στις χώρες του ανατολικού μπλοκ, κυρίως στην  Γιουγκοσλαβία όπου και έγιναν οι Σλάβοι της Βόρειας Μακεδονίας, γύρω στα 30.000 παιδιά. Τα εμπλεκόμενα στην αποστολή παιδιών στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ, στελέχη του ΚΚΕ, επέστρεψαν το 1982 και  έλαβαν αμνηστία. 

Σε μία εμφύλια σύρραξη λαμβάνουν χώρα φρικαλεότητες από όλα τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε το τι έγινε και να μην ξεχνάμε, ώστε να τιμούμε όλους αυτούς που πέθαναν, για να μπορούμε σήμερα να ζούμε σε μία δυτική δημοκρατική χώρα. 

Από το μαθητή της Β’ Λυκείου, Σιδερά Λευτέρη