Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πληροφορική και Ψηφιακή Εκπαίδευση
Έχοντας κατακτήσει το στοίχημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με αμεσότητα, δημιουργικότητα και ολοκληρωμένη οργάνωση σε όλες τις βαθμίδες, το Τμήμα Πληροφορικής του Σχολείου μας εμπλουτίζεται διαρκώς με σύγχρονες μεθόδους βασισμένες στα τελευταία μοντέλα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Με μια ματιά
Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα αναγνωρίζονται ως ο ηγέτης της ανάπτυξης Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης τόσο στην Ελλάδα, όσο και πανευρωπαϊκά.
Από το 1983 που ιδρύθηκε το Τμήμα Πληροφορικής μέχρι σήμερα, έχουμε αξιοποιήσει, εφαρμόσει και αξιολογήσει καινοτόμες ιδέες, τεχνολογίες, μεθοδολογίες και έργα. Από τον πρώτο μικροϋπολογιστή Spectrum μέχρι τους σημερινούς προσωπικούς υπερυπολογιστές, από τις πρώτες πιλοτικές προσπάθειες ένταξης της πληροφορικής στην εκπαίδευση μέχρι τις αλληλεπιδραστικές επιφάνειες, τη σύγχρονη εξατομικευμένη μάθηση και το προσωπικό αναλυτικό πρόγραμμα (1:1 curriculum) από το 2007.
Το 2021 αποτέλεσε το πρώτο σχολείο που ενσωμάτωσε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινή διδασκαλία και σήμερα σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και άλλους ερευνητικούς φορείς πρωτοπορεί με ποιοτική προσέγγιση και πάντα με ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Tο Τμήμα Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης του Σχολείου μας εμπλουτίζεται διαρκώς με σύγχρονες μεθόδους βασισμένες στα τελευταία μοντέλα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Το έργο μας στον τομέα της Πληροφορικής εκτείνεται σε τέσσερις άξονες: Εκπαίδευση, Υποδομές – Μεθοδολογίες, Δραστηριότητες, Έρευνα-Ανάπτυξη.
Εκπαίδευση
Πληροφορική και Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση
Στο πρόγραμμα μας από το προ-νήπιο λειτουργεί μάθημα Computational Thinking – Υπολογιστικής Λογικής και Σκέψης χωρίς τη χρήση οθονών αλλά με δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον και με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων και παιχνιδιών. Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες λογικής σκέψης και προετοιμάζονται σε έννοιες σύνθετες για την επίλυση προβλημάτων με παιγνιώδη και ιδιαίτερα ευχάριστο τρόπο.
Με πρωτοποριακό πρόγραμμα, εργαστηριακό και βιωματικό οι μαθητές μας συνεχίζουν στο Δημοτικό κατακτώντας όλες τις δεξιότητες της Πληροφορικής σε τρία επίπεδα: δεξιότητες χρήσης και διαχείρισης συσκευών και συστημάτων, προγραμματισμού και ρομποτικής – ΑΙ.
Στη δευτεροβάθμια το πρόγραμμα συνεχίζεται με την ανάπτυξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μαθητών μας και την κατάκτηση πιστοποιήσεων που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Αναπτύσσουμε τις δεξιότητες των μαθητών μας αλλά παράλληλα τους στηρίζουμε ως ψηφιακούς πολίτες γιατί είναι το κλειδί για την ηθική ανάπτυξη των κοινωνιών σε έναν κόσμο που η Τεχνολογία αλλάζει ότι γνωρίζαμε ως κατεστημένο. Ο άξονας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο του προγράμματις ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ και η ομάδα μας του Cybersecurity λειτουργούν οριζόντια και σε όλες τις Βαθμίδες κατακτώντας όχι απλά βραβεία και διακρίσεις αλλά το ουσιαστικό στοίχημα της ηθικής και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης της του ψηφιακού κόσμου.
Το σχολείο έχει αναπτύξει στην πλατφόρμα του TEAMS όλο το εκπαιδευτικό υλικό και όλες οι τάξεις λειτουργούν καθημερινά και παράλληλα ψηφιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε στιγμή το σχολείο να μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε συνθήκη διαζώσης ή εξ αποστάσεως. Είναι μια μοναδική κατάκτηση που κεφαλοποιεί τη δουλειά δεκαετιών στον τομέα της Ψηφιακής Εκπαίδευσης και δίνει στους μαθητές μας τη δυνατότητα να μαθαίνουν παντού και με το δικό τους τρόπο.
Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα του TEAMS λειτουργεί με ειδικό σχεδιασμό για την καθημερινή και αδιάλειπτη επικοινωνία με τους γονείς με ταχύτητα και συνέπεια.
Υποδομές – Μεθοδολογίες
Η «Εκπαιδευτική Τεχνολογία 1:1» (“1:1 educational computing”) είναι η πρακτική εκείνη κατά την οποία κάθε μαθητής από Γ’ Δημοτικού διαθέτει έναν ατομικό μαθητικό υπολογιστή, με τον οποίο συμμετέχει στις μαθησιακές δραστηριότητες. Η πρακτική αυτή αναδεικνύει, καθώς εξελίσσεται, τα πολλά οφέλη που προσφέρει:
- ο μαθητής γίνεται συμμέτοχος στην προσωπική του μάθηση και στα εκπαιδευτικά δρώμενα, δημιουργός των «τεχνημάτων» του
- ο εκπαιδευτικός γίνεται συνεργάτης και καθοδηγητής, οργανώνει, εμπνέει και δημιουργεί βιωματικές δραστηριότητες, καλλιεργεί την πρωτοβουλία, την υπευθυνότητα, την κριτική σκέψη
- με τα ποικιλόμορφα εργαλεία του Μαθητικού Υπολογιστή, εξατομικεύεται η διδασκαλία, ενισχύονται οι πολλαπλές αναπαραστάσεις, προωθείται η έρευνα και η αναζήτηση πληροφοριών.
Για το έργο αυτό, το Σχολείο μας πήρε βραβείο το 2011 στην «Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» του Υπουργείου Παιδείας.
Οι μαθητές καθημερινά δουλεύουν με ανοιχτά περιβάλλοντα δημιουργίας, προγραμματιστικά περιβάλλοντα, εφαρμογές δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών, εκπαιδευτικά-δημιουργικά παιχνίδια, διαδραστικούς χάρτες, εφαρμογές επεξεργασίας πολυμέσων και “εργαλεία” υπεύθυνη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, ενταγμένα προσεκτικά σε παιδαγωγικό πλαίσιο.
Ο Μαθητικός Υπολογιστής δεν ανταγωνίζεται και δεν ακυρώνει τους καθιερωμένους τρόπους διδασκαλίας, αλλά τους συμπληρώνει. Πρόκειται για ένα υψηλής αξίας εργαλείο και για ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο μάθησης, διδασκαλίας και ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων με πολλαπλά οφέλη. Συγκεκριμένα:
- αποτελεί εξαιρετική προσομοίωση του τετραδίου,
- μετατρέπει την επίπεδη επιφάνειά του σε πολύ-παραμετρικό εργαστήριο προσομοίωσης και πειραματισμού,
- είναι ένα ισχυρό εργαλείο δημιουργικής έκφρασης (με κείμενο, ήχο, εικόνα),
- ενισχύει την έρευνα και την αποτελεσματική αναζήτηση πληροφοριών,
- μπορεί να επιτελέσει κάθε μορφής αξιολόγηση.
Το φιλικό περιβάλλον εργασίας περιέχει πλούσιο ψηφιακό διαδραστικό υλικό και προετοιμάζει τους μαθητές για την κατάκτηση σημαντικών Πιστοποιήσεων Πληροφορικής, απαραίτητα εφόδια για το μέλλον κάθε μαθητή.
Δραστηριότητες
Όμιλοι, Ομάδες και Διαγωνισμοί
Σε όλες τις Βαθμίδες λειτουργούν όμιλοι Πληροφορικής, Ρομποτικής – ΑΙ, Cybersecurity και ειδικών Projects σε συνεργασία με άλλα Τμήματα που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν σε πολλούς διαγωνισμούς και δραστηριότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πολλές διακρίσεις κυρίως όμως με σημαντικά εφόδια από την εμπειρία συμμετοχής που είναι ο πρωταρχικός μας στόχος.
Έρευνα – Ανάπτυξη
Το Τμήμα Πληροφορικής Και Ψηφιακής Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Τμήμα Έρευνας και Καινοτομίας του σχολείου σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα σε όφελος των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση είναι απαραίτητες για την καινοτομία και η καινοτομία είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων.
Τα συνέδρια εκπαιδευτικής τεχνολογίας που οργανώνει το Σχολείο είναι πάντα ανοιχτά στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, στους γονείς και κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς πιστεύουμε στο διαμοιρασμό της γνώσης ως το μέσο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της Ανθρωποκεντρικής Εκπαίδευσης.
Οι βραβεύσεις του σχολείου στους Τομείς της Πληροφορικής και Ψηφιακής Εκπαίδευσης αποτελούν επιστέγασμα της συνεπούς δέσμευσής μας για την ανάπτυξη της Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση.
Microsoft Showcase School
Το σχολείο αποτελεί ένα από τα διακεκριμένα σχολεία παγκοσμίως για την Microsoft και μετέχει ως διαμορφωτής των εξελίξεων στα Advisory Boars σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε στενή συνεργασία ανταλάσσουμε τεχνογνωσία με σκοπό η τεχνολογία να εξυπηρετήσει ακόμη καλύτερα τους σκοπούς της Εκπαίδευσης.