Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Εκπαιδευτικοί και εμπειρογνώμονες από 6 οργανισμούς-εταίρους συμμετείχαν στα Εκπαιδευτήρια Δούκα στην Αθήνα, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου 2023, για το πρώτο διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του έργου Erasmus+, STEAM4ALL. Αυτή η εκδήλωση σηματοδότησε ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά (STEAM) σε όλη την Ευρώπη.
Οι συμμετέχοντες έμαθαν για τους στόχους του έργου, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τον αναμενόμενο αντίκτυπό του στην εκπαίδευση. Παρουσιάστηκαν επίσης οι εμπειρίες των εκπαιδευτικών από προηγούμενα έργα που εστιάζουν στην ένταξη, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις και διδάγματα.
Την κεντρική ομιλία απηύθυνε η καθηγήτρια Ευγενία Κολέζα, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, θέτοντας το θεωρητικό πλαίσιο για την πρωτοβουλία STEAM4ALL. Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε συζητήσεις σχετικά με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων STEAM, εμβαθύνοντας στην κατάσταση της τεχνολογίας, τις δραστηριότητες σχεδιασμού, τις προσεγγίσεις, τις στρατηγικές ενσωμάτωσης και τα παραδείγματα πραγματικού κόσμου.
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της εκπαίδευσης ήταν η εισαγωγή στην εργαλειοθήκη του STEAM4ALL για μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί διερεύνησαν σχέδια μάθησης, εργαστήρια, θεματικές ημέρες και πρακτικές δραστηριότητες χωρίς αποκλεισμούς. Επιπλέον, εισήχθησαν στην πλατφόρμα e-learning του έργου και συμμετείχαν σε πιλοτικές δοκιμές, ανταλλάσσοντας πολύτιμα σχόλια.
Το κύριο μέρος της εκπαίδευσης ήταν η παρουσίαση των 4 ενοτήτων:
- Κλιματική αλλαγή
- Ενεργειακός Μετασχηματισμός
- Ρομποτική
- Βιώσιμη ανάπτυξη
Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε πρακτικές δραστηριότητες σε αυτές τις ενότητες, επιτρέποντάς τους να βιώσουν από πρώτο χέρι πώς να ενσωματώσουν τις αρχές του STEAM στις διδακτικές πρακτικές τους.
Με τις παράλληλες συνεδρίες οι συμμετέχοντες δημιούργησαν τέσσερις ομάδες, καθεμία από τις οποίες εξερευνούσε και χρησιμοποιούσε την πλατφόρμα STEAM4ALL eLearning. Αυτές οι πρακτικές εμπειρίες ενίσχυσαν τους εκπαιδευτικούς με τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία ελκυστικών, χωρίς αποκλεισμούς μαθημάτων STEAM.
Με έμφαση στον Οδηγό STEAM4ALL για Εκπαιδευτικούς, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν πόρους, αναφορές, πρακτικές, δραστηριότητες, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές μεθόδους με στόχο την προώθηση της συμμετοχικότητας στην εκπαίδευση STEAM.
Ακολούθησε ομαδικό εργαστήριο, όπου οι συμμετέχοντες σχεδίασαν από κοινού συμπεριληπτικές δραστηριότητες STEAM, αντλώντας έμπνευση από τον πλούτο των πόρων που παρέχει το STEAM4ALL. Κάθε ομάδα παρουσίασε τα έργα της, προωθώντας ένα πνεύμα συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.
Καθώς ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο, οι συμμετέχοντες συζήτησαν σχέδια για τη διάδοση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και μοιράστηκαν τα σχόλιά τους. Ακολούθησαν παρατηρήσεις από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες για εκπαιδευτικά θέματα.
Οι συμμετέχοντες έφυγαν από την Αθήνα με ενισχυμένες γνώσεις, πληθώρα πόρων και ένα ισχυρό δίκτυο συναδέλφων αφιερωμένων στη δημιουργία ενός πιο περιεκτικού μέλλοντος στην εκπαίδευση STEAM. Αυτή η εκπαίδευση είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος του έργου για την παροχή προσβάσιμης και ελκυστικής εκπαίδευσης STEAM για όλους τους μαθητές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου εδώ και τη σελίδα στο Facebook εδώ.