Skip to main content

Τα Έθιμα στην Ελληνική Οικογένεια

24 Φεβρουαρίου 2022
Τα Έθιμα στην Ελληνική Οικογένεια

Μπορεί ν’ ακολουθούμε τους ξέφρενους ρυθμούς, που μας επιτάσσει η πρόοδος και η ανάπτυξη της κοινωνίας, στο παρελθόν μας όμως, βρίσκονται τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται το μέλλον μας.

Τα ξεχασμένα έθιμα είναι βασικό κομμάτι αυτού του παρελθόντος.

Ως γονείς καλούμαστε να περάσουμε τα έθιμά μας και στα παιδιά μας. Οι τρεις εβδομάδες του Τριωδίου αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία να αναβιώσουμε στοιχεία από γιορτές του παρελθόντος, δένοντας συναισθηματικά την οικογένεια που παλεύει να φέρει τα μέλη της κοντά και προσδοκεί σε μια ουσιαστική και θετική αλληλεπίδραση.

Ξεκινώντας με την “Προφώνημένη” , την πρώτη βδομάδα της Αποκριάς, όλη η οικογένεια βρίσκεται σε μια χαρούμενη αναστάτωση. Για τρεις βδομάδες , θα βγουν από την αποθήκη στολές κι αξεσουάρ ξεχασμένα εδώ κι ένα χρόνο. Άλλα θα αρέσουν ακόμα και θα φορεθούν με μια δόση νοσταλγίας κι άλλα θα ακυρωθούν με την πρώτη ματιά γιατί… “βλέπεις ο μικρός μεγάλωσε κι έχει άλλα πρότυπα πια…” Όπως και να ’ναι, οι μεταμορφώσεις μάς δίνουν την ευκαιρία ν’ απελευθερωθούμε και να εκφράσουμε όσα τον υπόλοιπο χρόνο ίσως δεν μπορέσαμε…

Τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, την “Κρεατινή” απολαμβάνουμε το κρέας πριν μπούμε στη νηστεία της Σαρακοστής.

Όμως η Τσικνοπέμπτη, δεν είναι απλά μια γαστριμαργική γιορτή. Ας τραγουδήσουμε κι ας χορέψουμε  “το λεμονάκι” και τον “Μπάρμπα Γιάννη τον κανατά”.

Μέσα από το τραγούδι, ας δείξουμε και με κινήσεις, το σκωπτικό “πώς το τρίβουν το πιπέρι”. Αυτές τις μέρες εξάλλου όλα επιτρέπονται!

Το έθιμο της σκούπας όπου, πάνω στο χορό, σε κάθε μουσική παύση, τα ζευγάρια αλλάζουν κι αυτός που δε βρίσκει ζευγάρι χορεύει με μια σκούπα, είναι απολαυστικό για μικρούς και μεγάλους.

Η χάσκα, είναι το αυτοσχέδιο καλάμι ψαρέματος που αντί για αγκίστρι έχει στην άκρη του ένα λουκούμι. Προσκαλεί εκείνον, τον τολμηρό, που προσπαθεί μόνο με το στόμα ανοιχτό, να το αρπάξει και προκαλεί άφθονο γέλιο στην παρέα.

Η τελευταία εβδομάδα, που έχει σταματήσει πια η κατανάλωση κρέατος και περνάμε σταδιακά στη νηστεία , μέσα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, λέγεται “Τυρινή”. Είναι μια καλή ευκαιρία να σηκώσουμε τα μανίκια και να φτιάξουμε τυρόπιτες, γαλατόπιτες κι άλλες παρασκευές με τυρί, που έχει την τιμητική του.

Όταν πια το Τριώδιο θα κλείσει έχουμε την Καθαρή Δευτέρα που οι μαγείρισσες καθάριζαν τις κατσαρόλες και τους τεντζερέδες από τα λίπη για να αρχίσει η Σαρακοστή.

Φτιάχνοντας παρέα, την παραδοσιακή λαγάνα, ας δούμε ποιος θα πατήσει, με το δάχτυλό του, τις περισσότερες λακουβίτσες πάνω στο άψητο, απλωμένο ζυμάρι. Τι κι αν δεν πετύχει στο ψήσιμο, η κοινή στιγμή με το παιδί μας είναι που μετράει!

Κι ο χαρταετός, πόσα μηνύματα περνάει! Ποτέ η οικογένεια δεν έχει συνεργαστεί τόσο αρμονικά όσο για το πέταγμά του. Άλλος τρέχει με τον αετό, άλλος αμολάει την καλούμπα, άλλος ζυγιάζει την ουρά…

Τρεις εβδομάδες γλεντιού και χαράς λοιπόν. Μια γιορτή που μας βοηθάει να ξορκίσουμε τη μιζέρια, που ζούμε και που τελευταία μας έχει προκαλέσει και η πανδημία. Τα παιδιά μάς έχουν ανάγκη να δουν εμάς να διασκεδάζουμε για να νιώσουν κι αυτά ότι… “ναι, όλα είναι, πάλι, καλά”.

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ!

 

Σοφία Κερασώτη
Νηπιαγωγός Εκπαιδευτηρίων Δούκα